FRITS BOM - DE REIZEN

(en o.a.: Havenman, Ombudsman, Konsumentenman, Vakantieman)

 

VAKANTIEMAN, GEZELLIG HE


Heel veel reisprogramma’s hebben er nadien last van gehad. Het filmen op lokatie werd dan vaak verstoord door de publiekskreet: Vakantieman, gezellig he. Frits Bom bedacht deze slogan aan het begin van de jaren negentig en dat had tot gevolg dat er sindsdien duizenden vakantiefilmpjes in zijn richting, en dus het programma, werden gestuurd met absurdistische beelden van reizigers die, tegenovergesteld aan de inhoud van de kreet, ergens mee in de problemen waren gekomen.


De rage groeide uit tot een jaarlijkse televisie-prijsvraag, die met het verdwijnen van het programma De Vakantieman (2000) eveneens ophield te bestaan. Maar de slogan is altijd gebleven, en werd een gevleugde uitingsvorm voor honderdduizenden vakantiegangers die willen laten blijken het ergens bijzonder naar hun zin te hebben, of juist door pech zijn overvallen.


Eerst de VARA


In feite begonnen de reisprogramma’s van Bom bij de VARA op spectaculaire wijze in 1987 toen het team van de Konsumentenman het programma De Konsumentenbus bedacht. Met deze bus werd gedurende een aantal zomers, en zelfs een winter erbij, naar vakantieoorden gereden langs de gehele Spaanse oostkust, de Franse zuidkust, Joegoslavië, Griekenland, Oostenrijk en Zwitserland om aldaar de problemen van vakantiegangers (voornamelijk overboekingen) te helpen oplossen.


Eenmaal werd zelfs voor een zomerlang reizen op de Donau de Konsumentenboot bedacht waarmee gevaren werd vanaf het Zwarte Woud in Duitsland tot aan de Zwarte Zee.


Dan RTL4


Onder de indruk van de ronduit spectaculaire kijkcijfers (vaak meer dan 3 miljoen) voor deze vakantieprogramma’s trok RTL4 Frits Bom aan om hem voor bijna 10 jaar als Vakantieman in de programmering op te nemen. In deze periode reisde de programmamaker door zeer vaal landen, met name ook buiten Europa, om filmische portretten samen te stellen op basis waarvan prijswinnaars in zijn uitzendingen erheen mochten afreizen.


Andere herinneringen aan die reis-programma’s


Vakantieman, ben ik al bruin?

De blinde kaart van Europa (waar ben ik)

Het schot op de kaart

Ik doe niet de groeten aan

De piccolo

Zwetend reiskaf onder het koren

De volksliederen

Terug van Weggeweest

Belangenbehartiging

Altijd live en lang (minimaal 90 minuten)

 

Met topverslaggevers Gabri Buytelaar (l) en Peter van Zunderd (r)

en ondergebracht bij de productiehuizen van achtereenvolgens:

John de Mol en Joop van den Ende

Vier weken door China en Mongolië met o.a. Prins Claus