FRITS BOM - DE TV-RECENSIES

(en o.a.: Havenman, Ombudsman, Konsumentenman, Vakantieman)

 

Het domein www.tvrecensies  bestreek een termijn van 7 jaar. Ruim tweeduizend columns werden er van de hand van Frits Bom op de site TVRECENSIES gepubliceerd (een voorbeeld). En die handelden allemaal over wat er de avond ervoor op de televisie de moeite waard was om nog even op terug te komen.  

Het aantal lezers varieerde per dag van vele honderden tot een enkele keer meer dan tienduizend bezoekers. Leuk, zoveel belangstelling. Zeker omdat er geen commercieel doel aan gekoppeld was. 

“Onafhankelijkheid” was dan ook het steekwoord en dat bleef zo. En tevens de gerichtheid op lezers die meer dan gemiddeld in het televisievak geïnteresseerd zijn, zoals de makers zelf, de gevorderde hobbyist of de van meningen overlopende stuurman aan wal die met zijn uitgebreide videosoftware aan de keukentafel ook een heel eind komt.

Natuurlijk bevatte de toonzetting, soms in adoratie, dan weer in kritiek, noodzakelijke scherpte doch deze was altijd voorzien van een onderbouwing; anders waren de columns zinloos, zo onderbouwde Bom zijn schrijfsels. 

Bovendien werd gepoogd het geschrijf in een klankkleur te dompelen van waaruit overwegend respect valt op te  merken voor degenen die met hun ambacht goede tot zelfs hoogverheven bedoelingen hebben. Ook al blijft dat respect noodgedwongen vaak in glijdende afgezwakte synoniemen verborgen, want ze hebben al kapsones genoeg daar in omroepland.

Maar op deze plaats werd dat gelukkig door de meeste in- en zelfs outsiders begrepen.

Frits Bom beëindigde zijn dagelijkse tv-recensies per 1 januari 2013 en verlegde zijn activiteiten naar het maken van tv-documentaires. Als eerste project vervaardigde hij in 2013 een 4 uur lange Dvd-documentaire met de titel “150 jaar Havenarbeid”. Het werd zijn magnus opum. En een succes.

(zie ook: ZIE HIER)

Een formidabel succes blijkens de vele reacties.